19/05/2020

-

14/06/2020

Oddvar Torsheim

YMSEDAMER

Oddvar Torsheim er tilbake i Galleri Briskeby, to år etter hans jubileumsutstilling i 2018 da han rundet 80 år.

Den gangen viste han grafikk fra 70- 90- tallet. Nå er det nyere arbeider i form av tusj og akvarell på papir. «Ymsedamene» er både enkle og komplekse i streken, og motivene reflekterer nye og gamle bekymringer i samfunnet. Facebook, kroppsfiksering, kjærlighet, utroskap, MeToo, politikk, naturvern, abortsaken, parforhold, regn og sol. Det er knapt et tema som ikke kommer til uttrykk.

Damene har de siste årene blitt lagt ut hver fredag på Oddvar Torsheims Facebook-side, der han har hele 27.000 følgere, og fått tusenvis av tomler opp. Dette resulterte i en årlig kalender med Ymsedamene, som også er blitt en suksess og en tradisjon for mange.

Oddvar Torsheim er tilbake med nye Ymsedamer, fem år etter forrige utstilling i Bergen på Mohn Kunsthandel (mai 2015), og to år etter jubileumsutstillingen i Galleri Briskeby, i forbindelse med hans 80- års dag i 2018.

Den gangen viste han grafikk fra 70- 90- tallet. Nå er det nyere arbeider i form av tusj og akvarell på papir.

«Ymsedamene» er både enkle og komplekse i streken, og motivene reflekterer nye og gamle bekymringer i samfunnet. Facebook, kroppsfiksering, kjærlighet, utroskap, MeToo, politikk, naturvern, abortsaken, parforhold, regn og sol. Det er knapt et tema som ikke kommer til uttrykk.

Damene har de siste årene blitt lagt ut hver fredag på Oddvar Torsheims Facebook-side, der han har hele 27.000 følgere, og fått tusenvis av tomler opp. Dette resulterte i en årlig kalender med Ymsedamene, som også er blitt en suksess og en tradisjon for mange. Typisk for Torsheim er det tilsynelatende enkle uttrykket, med sin klisjéklare form, som rommer skarpe observasjoner av miljø, feminisme, bibelreferanser og politikk. Fra å være en provokatør, som til tider ble anklaget for å være pornografisk, er Oddvar Torsheim idag nærmest folkeeie. Publikummet hans favner vidt. Både unge og gamle, til venstre og høyre politisk.

Bilder av Oddvar Torsheim