29/10/2021

-

21/11/2021

Eva Harr

Veien hjemover

Vi blir invitert inn i en visuell verden som er skapt og som får sin eksistens ved at bildene finnes. I dette ligger det en betroelse fra kunstnerens side. Vi ser inn i noe som er til stede i bevisstheten hos kunstneren Eva Harr. Det er sårbart. Men derfor også fint. – Eyvind Skeie (forfatter, salmedikter og prest).


Eva Harr rundet 70 år denne våren, og kan legge bak seg mer enn 40 år som aktiv billedkunstner. Jubileet blir markert gjennom utstillingen «Veien hjemover», der hun viser nye malerier og et utvalg litografier fra de siste 10 årene.


Det første spillet mellom det indre og ytre oppstår i dialogen mellom kunstneren og bildet, i selve skaperakten. Vi kan se for oss, som Eva Harr selv har gitt uttrykk for, et indre landskap i henne selv. Dette landskapet er dannet av Evas egne erfaringer, syns- og sanseinntrykk, ikke minst fra det nordnorske kystmiljøet. Men det er ikke et realistisk miljø hun gir videre til oss. Nå er det avklaret, opphøyet, forenklet og forklaret – og gitt en dimensjon som vi gjerne kan karakterisere med ordet erindring. – Eyvind Skeie


Eva Harr er utdannet ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole og Statens kunstakademi, og arbeider parallelt med maleri og grafikk. Hun er født i Harstad (1951) og har bodd i Oslo siden midten av 70-tallet.

Harr debuterte i 1978 under Festspillene i Nord Norge, og har siden den gang hatt en lang rekke utstillinger over hele landet. I tillegg har hun deltatt på flere kollektivutstillinger, og har vært representert på Høstutstillingen hele fem ganger. Hun har gjort flere utsmykkingsoppdrag, blant annet for Hurtigruteskipet Ms. Richard With, Fiskeridirektoratet og Norsk Hydro, og er innkjøpt av blant andre Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd, Oslo Kommunes kunstsamlinger og Nord Norsk Kunstmuseum.

Det melankolske uttrykkes i en viss stemning av stille og innadvendt sørgmodighet som preger hele atmosfæren. De symbolske trekkene ved maleriene kan lett tolkes som uttrykk for en viss tristesse. Vi ser ingen mennesker. Kunstneren synes å være alene i naturens store rom. – Dag Solhjell (Kunstsosiolog dr. philos)

 

Se bilder av Eva Harr