Bjørn Saastad

0 år

Født.

4,5 år

Egypt. Sitter på nakken til en kameldriver som løfter meg til topps på Keops pyramiden. Et av mine første minner.

5 år

Plukker tyggegummi på gaten i Hong Kong , går tur med min kinesiske Amma. Redder et titalls vannskilpadder fra å bli spist og legger de i badekaret med mine hardt oppsparte lommepenger.. Rikky en grønn slange er kjæledyret mitt. Min mor er ikke like begeistret. En dag var skilpaddene borte, det ble sagt at de hadde reist på ferie.

8-10 år

Bor i New York Queens . Kommer gråtene hjem. Skolen var stengt. Ingen hadde fortalt min mor om jødiske høytids dager.

Flyttet til Hicksville Long Island. Moren til Billy Joel forteller min mor at jeg har god innflytelse på hennes sønn. Ble senere en berømt musiker.

14 år.

Fikk et akt maleri av bestemor på juleaften. Slekta var litt sjokka. Felter med nummer som tilsvarte tall på farge tubene.

18 – 21,5 år.

Luftforsvarets Sambands & Radarskole Lutvann. Radarspesialist, teknisk Sersjant i Vardø og Honningsvåg. Mitt sosiale liv ble reddet av noen svært musikalske gutter The Zaks fra Vardø.. Jeg ble manager og innspillings leder som 19 åring.

 

21,5 år.

Dimiterte rett inn i flower power, peace &love og make love not war. Nå kjente jeg DNAet dro meg mer og mer mot kunsten som en magnet.

 

24 år.

Drar til USA for å jobbe som fotograf og oppleve landet jeg hadde bodd i . Haiket fra New York til Michigan State University Ann Arbor. Joinet det amerikanske bandet The Tongue. Fotograf og tekniker på utstyret. Et hardt arbeidene band on the road.

26 år.

Min Debut utstilling i Galleri Elementa Welhavens gate. « Working on a message «

27 år. Drammen. Flyttet til Elvegården et kunstsenter hvor Ole Hauki hadde rehabilitert lokalene. Samme mann startet Dolphins Viseklubb hvor mange av Norges mest kjente artister startet sine karrierer. Drar til Hydra i januar. Min venn Vic hadde spilt Leonard Cohen hele høsten. Blir kjent med Marianne» So long «Ihlen.

Bor på den greske øya Hydra etter et mislykket opphold som mote fotograf i Paris i November. Støvblakk fra Jul til mars. Lever kunstner myten. Appelsinslang og mandler. En katt og en spyflue blir mine venner. Men på slutten av oppholdet møter jeg mester maleren Yanni Wolfgang Kardamatis og hans lætegutt Peter Brendler.  Yanni var greker oppvokst i Alexsandria i Egypt. Han hadde enorme kunnskaper om kunst og lærte villig vekk. Han kunne fortelle med innlevelse fra historien så mennesker ble kjøtt og blod. Jeg husker den dag i dag at hesten til Alexsander Den Store het Bukefalos.

32 år.

Opplever litografi steinens magi på verkstedet til Ole Hauki. Jeg hadde stått i mørkerommet og sett hvordan et foto sakte ble framkalt. Dette hadde paralleller.

33 år. Privat hospitant hos Per Rikard Olsen Amanuensis i litografi på Kunstakademiet i Oslo.

40 år. Får mitt eget litografisk verksted på Rodeløkka. Pressa kom fra Henie Onstad Kunstsenter og hadde stått på lasterampa i mange år. Ryzard Warsinski var forrige eier. Gode vibrasjoner med andre ord.

Et lite utdrag av utstillinger; Club 7s jubileums utstilling Oslo 1979, Statens Høstutstilling Oslo 1979, 1980, 1981, 1997, Galleri Tonne Oslo 1988, 1998.

 

 

bilder av kunstneren

Syriner

2500 kr

På fantasiens vinger

3500 kr

All along the Watchtower

3500 kr