28/04/2022

-

29/05/2022

Karen Aarre

HORTICULTURA

Velkommen til åpning torsdag 28. april kl. 18.00

Horticultura er den siste i en utstillingstrilogi av Karen Aarre:
Botanica (Galleri Briskeby 2019) tok utgangspunkt i Botanisk hage i Oslo og omhandlet forholdet mellom utvilkingen av den botaniske vitenskapen og billedkunst. Florilegium (Asker Kunstforening 2020) bygget
videre på Botanica og fokuserte på plantesamlerne som med begeistring og
vitenskapelig nysgjerrighet introduserte nye arter til vesten.

Horticultura avslutter
trilogien med et fokus på hagen som en kulturell arena; et planterom som sier noe om hvem vi er og hva vi drømmer om. Utstillingstittelen er hentet fra den aller første norske hageboken, Horticultura, som ble skrevet av Christian Gartner og utgitt i 1694.
Hva er en hage?
Vi rydder, kapper, luker og temmer naturen rundt husveggen og i det urbane landskapet for å gi plass til en kultivert natur. Vi fjerner planter vi ikke liker, og erstatter dem med planter som gir oss de rommene vi søker: åpne, enkle og lettstelte hager; høye hekker for å skape private rom; viltre og frodige hager med gjemmesteder; gressplen for lek, orden og lys; blomsterbed og busker for skjønnhet; grønnsaker, bær og frukt til nytte; og plasser til å slappe av og være sosiale.
Denne uteplassen – hagen, balkongen, parken – er en flekk av temmet natur, der vi kan høre summingen av insekter og fuglesang, vi kan lukte jord, blomster, rotne epler og mark. Det er et sted der vi kan koble av og utfolde oss fysisk ved å leke, grave, dyrke, luke, og hogge – ofte i motsetning til vår ellers organiserte, komfortable, sterile, og teknologiske hverdag. Hagen gjenspeiler både vår historie og samtid, og vårt forhold til
naturen. Hagen forteller historier om våre liv.

Karen Aarre (f. 1972 i London) er utdannet ved Faculdade das Belas Artes, Universitetet i Lisboa, Portugal og har en Doktor Philol. i Sosialantropologi fra univeristetet i Oxford, England. Hun er innkjøpt av Naturhistorisk Museum, Oslo, Coleccao Fundacao Dom Luis 1, Coleccao Câmera de Cascais, Barneavdelingen ved Rikshospitalet, Oslo, og Dronning Sonjas Kunsstall.
Se bilder av Karen Aarre