06/10/2022

-

30/10/2022

Yngve Henriksen

Fragmenter av et landskap

Yngve Henriksen ( f. 1965 Svolvær ) bor og arbeider med base i Lofoten. Han er utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg 1983 – 86, og ved SHKD i Bergen 1988 – 90. Henriksen debuterte i Galleri Boj / Stockholm i 1990, og har siden vært en aktiv utstiller i norsk kunstliv. Han har primært jobbet med separatutstillinger og offentlige oppdrag.
Dette blir den fjerde separatutstillingen i Galleri Briskeby. Forrige utstilling i Galleri Briskeby var utstillingen PERSPEKTIVER / broderi – collage i 2017. Av separatutstillinger de seneste årene kan nevnes Galleri G Guddal / Rosendal 2021, Galleri Helle Knudsen / Stockholm 2020 og KHÅK Kunsthall / Ålesund 2019.

Med utstillingen «Fragmenter av et landskap» fortsetter Yngve Henriksen sitt mangeårige prosjekt, der han forteller om et landskap – som han selv bor i – gjennom små og store bruddstykker av en større historie. Disse fragmentene presenteres her i ulike former og teknikker: maleri, tegning og tekstil.

– Lofoten har hele tiden vært min inspirasjonskilde. Jeg bearbeider opplevelser, inntrykk og erfaringer i mine arbeider. Summen av dette blir mine historier. Minner og samtid handler det om. Og poesien som bor i en hverdag. Det visuelle mangfoldet som bor i selve landskapet ser vi og opplever vi på ulike vis. Hva vi ser og tenker om det baserer seg på ens egne erfaringer og opplevelser, men det er det samme landskapet vi bor i. Jeg har en opplevelse av at landskapet er av både sterk fysisk og mental karakter. Det bor så mye poesi i det, og mye av vår identitet. Det blir et slags speil på hvem vi er. Jeg tenker at det å åpne blikket ut mot landskapet også er en måte og åpne en indre horisont på. Et sted å feste blikket. Hvert lerret har sin historie, men betrakteren ser og opplever bilder på ulike vis med sitt indre øye. Billedspråket befinner seg i et grenseland mellom figurasjon og abstraksjon. Jeg har ulike måter å nærme meg det å male på. Det kan være basert på skisser, men også være direkte, spontant og intuitivt. Disse ulike veiene gir ulike prosesser og resultat.Kunstuttrykket er en bearbeiding, demping og transformasjon av landskap og et levd liv. Det er selve det bærende prinsippet. Det at et kunstverk er laget av en hånd og et temperament betyr noe. Spesielt i en tid med så mye digitalt fokus, forteller Henriksen.

Han har også jobbet med flere utsmykninger, bl.a til Oslo Tinghus, Hurtigruten MS Finnmarken, Universitetet i Tromsø, Flakstad Kirke, Statoil Snorre A plattformen, Statoil Hammerfest Snøhvitprosjektet, Kystverket i Kabelvåg m.fl. Henriksen er innkjøpt av en rekke private, kommunale, fylkeskommunale og offentlige samlinger i Norge og Sverige 1990 – 2022. Bl.a Nordnorsk Kunstmuseum, DNBs Kunstsamling, Nordeas Kunstsamling, NRK, HM Dronning Sonjas Kunstsamling, Norsk Kulturråd, Universitetet i Tromsø, Sysselmannskontoret Svalbard, Statens Konstråd Sverige, Värmlands Museum, SVT Sveriges Television, Høgskolen i Oslo og Akershus, KORO Region Nordhordaland Helsehus.

Se bilder av kunstneren